Ta bort svartmögel

Om du har svartmögel i din bostad ska du se till att ta bort det så snabbt som möjligt. Du kan följa dessa tre steg när du ska börja reparera mögelproblem:

1. Hitta orsaken

Granska din bostad noggrant. Har du t.ex. vattenskador, tillstoppade ventilationskanaler eller möbler stående nära kalla ytterväggar i bostaden? Ser du till att vädra ordentligt minst två gånger om dagen? Kommer du ihåg att använda fläkten när du lagar mat? Torkar du dina kläder utomhus eller i en torktumlare med frånluft? Se till att dessa saker alltid är som de ska vara.

När du har hittat orsaken till att du har mögelsvamp i bostaden ska du naturligtvis se till att reparera det. Annars kommer det fortfarande att finnas goda tillväxtförhållanden för mögelsvamp.

2. Ta bort möglet

Om möglet i din bostad bara täcker ett litet område rekommenderar vi att du rengör det drabbade området med ett desinficerande och svampdödande rengöringsmedel, t.ex. BioVir eller Hysan. Om möglet täcker ett större område bör du kontakta en sakkunnig.

3. Kontrollera igen

Följ upp! Kontrollera om du har genomfört de första två stegen. Vi rekommenderar att du sedan gör en ny indikatortest, så du kan vara säker på att mögelförekomsten verkligen är borta. För om både orsaken och själva möglet inte är helt borta riskerar du bara att du snart står med problemet igen.